Electricienii

Iscusila Electricieni

V-ati gandi vreodata cat de importanta este electricitatea?                                                          

Reteaua electrica da viata unei locuinte, insa partea cea mai grea vine atunci cat ea trebuie proiectata si instalata, lucru care nu este pentru oricine, acestea trebuind sa fie realizate doar de persoane autorizate si cu experienta in domeniu. Bineinteles ca nu este nevoie de autorizatie speciala de lucru pentru a schimba un bec sau o prize.                                                                                                                                                                    

 Dar cu toate acestea trebuie sa apelam la un specialist in domeniu cand lucrurile se complica si trebuie sa intervenim la instalatia electrica a casei.                                                                                                                                              

Ti sa intamplat sa ti se arda anormal de des becurile sau prizele? Acesta este un semn ca sistemul electric al casei are o avarie. In acest caz vorbim de o avarie minora in cel mai bun caz, sau de o avarie majora care iti poate pune in pericol viata ta si a familiei, si totodata iti pune in pericol locuinta. Sa nu uitam ca cel mai periculos lucru este scurtcircuitul care poate declansa foarte usor un incediu.                                                                                                  

Deci ce lucruri esentiale trebuie sa stim despre instalatia electrica. In primul rand cel mai important lucru este acela de a apela la un electrician autorizat pentru a va asigura ca circuitele electrice ale casei vor putea suporta consumul electric planui. Aici trebuie sa avem un alt lucru extreme de important in vedere: Sa verificam electricianul care vine, deoarece sunt foarte multi “electricieni” neautorizati si care ne pot pune in pericol.                                                                                                                                                                                    

Electricienii de pe  https://iscusila.ro/electrician sunt toti autorizati, verificati, cu experienta in domeniu si multe lucrari la activ, deci puteti cauta aici electricieni de incredere. Un al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont este faptul ca instalatiile electrice vechi sau defecte pot provoca incendii sau pot avaria aparatele electrice folosite in casa. Unele aparate electrice nu au protectie si acest lucru poate duce la avarierea permanenta a acestora, lucru extreme de costisitor in unele cazuri.                                                                               

Imaginati-va cum ar fi daca vi s-ar arde toate aparatele electrice din casa? Ce gaura ar face in buget? Asa ca mai bine folositi protectii si verificati preventive instalatia electrica a casei. Un alt lucru foarte important de care unii oameni nu tin cont este faptul ca nu trebuie sa facem singuri modificari la instalatia electrica sau sa remediem probeleme aparatelor electrice.                                                                                                            

Un lucru de altfel foarte “critic”, defapt este numita in domeniu, de catre electricieni si “regula de aur”. Inainte de orice interventie la sistemul electric, chiar si pentru schimbarea unui “banal” bec trebuie sa oprim curentul electric de la tabloul general al casei.                                                                                                                         

Mereu sa tienti cont unde va puneti aparatura electrica in casa, niciodata nu se conecteaza sau nu se pun in functiune sistemele electrice in apropierea surselor de apa si caldura pentru a evita riscul electrocutarii, al unui posibil scurtcircuit si al izbuncnirii de incendii. Daca in baie aveti vreun dispozitiv electric asigurati-va ca nu poate sa faca sub nici o forma contact cu apa.                                                                                               

 Alt detaliu foarte important, sa acordam o atentie deosebita prizelor si intrerupatoarelor slabite.                                           

 Daca aveti o prize sau un intrerupator slabit, care nu sta bine fixat in perete, cereti ajutorul unui electrician, acesta trebuie sa schimbe prize/intrerupatorul si sa izoleze zona respective pentru a evita un posibil accident. Mereu sa citit manualul de instructiuni ale fiecarui aparat electric pentru a vedea ce fel de sursa de current necesita ea pentru o functionare corespunzatoare.                                                                                               

De cele mai multe ori incendiile se produc din cauza solicitarii excesive a surselor de current, electrocasnicele mari (de exemplu frigiderul, combina frigorifica, caloriferele electrice, masina de spalat, etc) necesita prize separate cu impamantare si protecite in caz de suprasolicitare.                                                                        

 Din acest motiv este bine sa chemam un electrician specializat inainte de a monta consumatori mari in casa, altfel in acest caz surplusul de current poate duce la arderea aparatelor sau chiar al celorlate electrocasnice din jur, sau a electrocasnicelor care sunt alimentate din prizele care au legatura intre ele. Daca aveti copii mici, izolati prizele cu aparatoare de protective, sau cumparati prize care au deja protectii pentru copii mici, nu impovizati lucruri artizanale deoarece va asumati niste riscuri foarte mari. Fie ca vorbim de prelungirea unui cablu sau de repararea unei sigurante, improvizatiile sunt un pas sigur catre incendii, orice eroare cat de mica ar fi ea, de prindere sau de izolare poate crea un scurtcirucit sau o descarcare de current. “Reparatiile” facute de persoane neautorizate se numesc improvizatii.                                                        

 Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este sa cumparam accesorii de calitate, sa optam mereu pentru achizitionarea de prize si prelungitoare din ceramica in locul celor de plastic. Daca cumparati produse de slaba calitate asigurati-va ca le folositi corespunzator.                                                                                                             

Intodeauna cand simtiti miros de plastic topit, sau de incins, le deconectati de la sursele de electricitate, deoarece de cele mai multe ori mirosul este produs de topirea prizei sau a stecarului, ceea ce duce inevitabil la un incendiu. Nicioadata sa nu lasati aparatele electrice in functiune si nesupravegheate decat daca au protectie pusa la prize.                                                                                                                                                               

 Cand parasiti locuinta mai mult de o saptamana este recomandat sa deconectati toate aparatele electrice de la sursele de curent.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Dupa cum spuneam si mai sus cel mai important lucru este sa apelati intodeauna la electricieni autorizati. Toti electricienii de pe https://iscusila.ro/electrician sunt verificati inainte de a fi acceptati pe pagina.                                                                                                                                                                                                       

Photo by Niko Lienata on Unsplash

No comments

Leave a reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *